Flickan bakom muren
En musikal om Israel/Palestina

 

Länkar


Handling i musikalen

"Flickan bakom muren" utspelas i Jerusalem och Betlehem. Den handlar om två flickor som möts i Jerusalem. Under en enda minut förändras deras liv. De möts och ser varandra. Efter det mötet finns tankarna på den andra flickan kvar. Men det står en betongmur och en checkpoint mellan flickorna. Vågar de trots allt drömma om fred och vänskap? Den israeliska flickan Miriam har förlorat sin pappa i ett självmordsattentat. En bomb sprängdes på en busshållplats i Jerusalem och hennes pappa dog. Hennes storasyster gör sin militärtjänst i checkpointen i Betlehem. Hennes storebror längtar efter sin pappa och känner att han får axla ansvaret för sin familj. Hennes mamma förlorade sin familj i koncentrationsläger när hon var en baby och har nu förlorat sin älskade man. Hela mammans liv är fyllt av sorg över dem hon har förlorat. Miriam känner sig ensam och längtar efter en vän. Tänk om Rasmie kunde vara den vännen?

Den palestinska flickan Rasmie bor i Betlehem och saknar sin pappa. Ibland lyckas han hälsa på familjen några timmar. Men ofta dröjer det flera månader innan familjen är samlad. Pappan och mamman har olika färg på sina id-kort. De får inte bo tillsammans. Mamman är gravid och väntar sitt fjärde barn. Lillasyster står vid muren och längtar efter att pappa ska komma hem. Storebror är arg över att de lever under ockupation. Rasmie känner sig ensam och längtar efter en vän. Tänk om Miriam kunde vara den vännen?

Checkpointen, där möts de båda sidorna, där ställs konflikten på sin spets. Den palestinska familjen har väntat i flera timmar på att få komma igenom. Vid checkpointen finns den israeliska flickan som gör sin militärtjänst, där finns de israeliska soldaterna som gör sitt jobb, där finns också den svenska flickan Jenny som har sina tankar om konflikten, där finns Heba som säljer tuggummin för att försörja sin familj… där vid checkpointen växer frustrationen över all väntan på att få komma igenom, där växer längtan efter att få bli sedd som människa……där vid checkpointen kan allt hända! © 2006 - Flickan bakom muren